Art de la table στις εκδηλώσεις μας

Το art de la table είναι όρος που αναφέρεται στο στρώσιμο του τραπεζιού μας όταν σαν οικοδεσπότες θέλουμε να περιποιηθούμε τους καλεσμένους μας είτε πρόκειται για ένα μικρό τραπέζι στο σπίτι μεταξύ φίλων και συγγενών, είτε για μια μεγάλη εκδήλωση με πολλούς καλεσμένους που αφορά μια σημαντική προσωπική μας στιγμή.”Η τέχνη του τραπεζιού”, όπως θα μεταφράζαμε τον όρο στα ελληνικά, δεν περιορίζεται μόνο στα επίσημα τραπεζομάντιλα, στην επιλογή του χρώματος του πιάτου και του ποτηριού και σε όλα τα διακοσμητικά που προσθέτουμε στο τραπέζι μας για να γίνει πιο ιδιαίτερο και όμορφο. Θα λέγαμε πως αυτό που οι περισσότεροι δε γνωρίζουν είναι πως κυρίως αναφέρεται στη σωστή τοποθέτηση των σερβίτσιων, μαχαιροπίρουνων και ποτηριών με τρόπο τέτοιο ώστε να έχει ο καλεσμένος μας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και να εξυπηρετείται καλύτερα ο τρόπος σερβιρίσματος του εκάστοτε μενού.

Εμείς, λοιπόν, η ομάδα του Catering Με Μόστρα, πιστεύουμε πως εκτός από το κατάλληλο μενού θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και το Art de la Table ώστε η εκδήλωσή μας να αποκτήσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του οικοδεσπότη, τη ζεστασιά της μοναδικότητας και να ανταποκριθεί στις
πρακτικές ανάγκες των καλεσμένων μας. Η event planner, Μαριάννα Γκαγκάκη, από το Pelion Wedding and Event Planners απάντα στις ερωτήσεις μας και μας βοηθά να ξεκαθαρίσουμε κάποια
βασικά σημεία σχετικά με το Art de la table:

-Μαριάννα, έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές και έχω παρατηρήσει την επιμονή σου με το menu, τη σειρά των εδεσμάτων, τον τρόπο σερβιρίσματος και τα σερβίτσια. Με όλα αυτά, δηλαδή, που αποτελούν το Art de la table! Γι΄αυτό θα ήθελα και την άποψή σου πάνω σε αυτό το θέμα. Πιστεύεις πως το επιτηδευμένο στρώσιμο ενός τραπεζιού πρακτικά μπορεί να εφαρμοστεί σε μια μεγάλη εκδήλωση, αρκετών ατόμων, όπως ένας γάμος ή μια βάφτιση;

-Χαρούλα σε ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και για το πολύ ενδιαφέρον θέμα συζήτησης που θέλεις να αναλύσουμε.

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε ότι αναφερόμενη σε επιτηδευμένο στρώσιμο θα ασχοληθώ μόνο με την ερμηνεία του ως το αποτέλεσμα πρακτικής και εμπειρίας σχετικά με τον τρόπο σερβιρίσματος των εδεσμάτων καθώς και της άνεσης της επικοινωνίας και κοινωνικής
συναναστροφής γύρω από ένα τραπέζι.

Συνήθως τα ζευγάρια μετά το «Yes I Do», στρέφονται στο pinterest και στο Instagram, όπου δέχονται απίστευτη πληροφόρηση όμορφης εικόνας, δηλαδή όμορφα τραπέζια στολισμένα με πολύχρωμα πιάτα και ποτήρια, χωρίς όμως να παίρνουν την πληροφορία της εξυπηρέτησης όλων αυτών των σερβίτσιων!!!! Η εικόνα δε μας πληροφορεί ούτε για τα μεγέθη των πιάτων και των ποτηριών αλλά ούτε και τη συνδεσιμότητα των πιάτων με τα εδέσματα, δηλαδή ότι τοποθετήσαμε αυτό το πιάτο για το τάδε έδεσμα που έχει επιλεγεί ως ορεκτικό που θα σερβιριστεί με τον τάδε τρόπο και ούτω καθεξής.

Για να κάνουμε μία παρομοίωση είναι σαν να θέλουμε να αγοράσουμε ένα διθέσιο αγωνιστικό χαμηλό αυτοκίνητο και μετά να διαπιστώσουμε πως έχουμε 2 παιδιά και μένουμε στο Πήλιο με το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο!

Σε κάθε εκδήλωση μικρή ή μεγάλη σε όγκο καλεσμένων, οφείλουμε να εξυπηρετούμε τρεις βασικές συνθήκες. Το menu, τον τρόπο σερβιρίσματος και το seating. Εμπειρικά θα έλεγα ότι το 95% των δεξιώσεων κατανέμουν πάνω από το 50% του συνολικού προϋπολογισμού της δεξίωσης στο catering,
άρα δίνουν προτεραιότητα και έμφαση στη σύνθεση του εδεσματολογίου και στο τραπέζι με τη γενική έννοια. Όσο μεγάλη και να είναι η δεξίωση οφείλουμε να εκπαιδεύσουμε τόσο τα ζευγάρια, όσο και τους καλεσμένους τους στο σωστό στρώσιμο των τραπεζιών ανάλογα με τη σύνθεση του menu τον τρόπο σερβιρίσματος και το seating. Το όμορφα στρωμένο τραπέζι χωρά σε όλα τα budget,
άλλωστε αυτή η πρόκληση είναι μέρος της εργασίας ενός event planner! Τα catering, επιβάλλεται να αναλύουν το menu, τον τρόπο σερβιρίσματος, το μέγεθος των τραπεζιών, των καρεκλών και να συζητούν είτε με τους planner, είτε με τα ζευγάρια για τις ιδανικές συνθήκες προσφοράς των εδεσμάτων, άρα συζητάμε για art de la table.

-Η σύνθεση του μενού επηρεάζει το στρώσιμο των τραπεζιών της εκδήλωσης ή πιστεύεις πως το Art de la table είναι καθαρά θέμα αισθητικής και διακόσμησης;

-Όπως προανέφερα ο προϋπολογισμός του Food & Beverage είναι ο πιο μεγάλος και απαιτητικός σε μία δεξίωση. Εάν δεν αναλυθεί πλήρως το menu, η σύνθεσή του, ο τρόπος σερβιρίσματος η κατανομή των τραπεζιών δεν μπορούμε να συζητάμε για στολισμό, για φωτισμό, για κάτοψη πλάνου, για πίστα, μουσική κλπ και θα εξηγήσω τι εννοώ. Αρχικά ξεκινάμε με το πλήθος των καλεσμένων. Το μέγεθος της δεξίωσης επηρεάζει πρώτον την επιλογή του menu, δεύτερον τον τρόπο σερβιρίσματος και τρίτον τον χρόνο σερβιρίσματος Πχ. Πως στρώνεται το τραπέζι όταν έχουμε Buffet και πως όταν έχουμε set up gala menu? Τι χρειάζεται ο καλεσμένος μας πάνω στο τραπέζι, τι αφήνει και τι μαζεύει ο σερβιτόρος από το τραπέζι. Συνήθως σε Buffet βρίσκουμε στην αρχή του τα πιάτα του κυρίως. Οπότε στους Buffet μπορούμε να εμπλουτίσουμε με διαφορετικά σκεύη, αναλόγως το έδεσμα και να ενθαρρύνουμε τους καλεσμένους σε επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στα διαφορετικά σημεία
του buffet με διαφορετικά σερβίτσια. Τώρα στα καθιστά menu καλό είναι να υπάρχει πρόβλεψη όλων των μαχαιροπίρουνων και σερβίτσιων που θα χρειαστούν με τη σειρά των εδεσμάτων. Θα σας δείξω την παρακάτω εικόνα για να κατανοήσουμε τη σημειολογία του στρωσίματος των σερβίτσιων. Δηλαδή από την εικόνα και μόνο κατανοούμε το menu και γνωρίσουμε τι να περιμένουμε χωρίς να το έχουμε διαβάσει ή δει.

Αρχικά βλέπουμε πως είναι set menu 6 πιάτων με περαστή τη σούπα!
1. Σούπα περαστή από σερβιτόρους
2. Ορεκτικό – σαλάτα ατομικό πιάτο
3. Ψάρι ατομικό πιάτο
4. Κρέας ατομικό πιάτο
5. Τυριά
6. Επιδόρπιο & πιθανόν φρούτα

Σίγουρα θα σερβιριστούμε αφρώδη οίνο, θα έχουμε επιλογή λευκού και κόκκινου κρασιού αφού έχουμε και ψάρι και κρέας και φυσικά ποτήρι νερού. Σημειώνουμε εδώ επίσης ότι το ψωμάκι είναι ατομικό και σερβίρεται στο μικρό πιατάκι πάνω αριστερά.
Το συγκεκριμένο menu εξυπηρετείται απόλυτα από τα σερβίτσια και οι καλεσμένοι με ασφάλεια και άνεση επιλέγουν κάθε φορά καθαρά ποτήρια, πιάτα και μαχαιροπίρουνα! Με το παραπάνω παράδειγμα ήθελα να δείξω ότι κάθε έδεσμα ακόμη και σε buffet μπορεί να υποστηριχθεί με αντίστοιχο σερβίτσιο. Σε αρκετούς κυρίως χειμωνιάτικους Buffet απαντάμε σούπες. Είναι δυνατόν να μην έχουμε προβλέψει βαθύ πιάτο στο συγκεκριμένο σημείο που θα παραλάβουμε τη σούπα μας, ή να μην έχουμε στρώσει με κουτάλι το τραπέζι μας? Επίσης με το συγκεκριμένο τύπου στρωσίματος, αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να αφιερώσουμε 63cm με 70 cm για τον κάθε καλεσμένο μας και να αρνηθούμε το στριμωγμένο seating των 45cm με 50cm που συνήθως συναντάμε στις πολυπληθείς εκδηλώσεις.

Πάνω σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως η καρέκλα και το άνετο σε πλάτος τραπέζι παίζει μεγάλο ρόλο στην άνεση και στη διάρκεια της εκδήλωσης μας, όπως και ο φωτισμός, ο οποίος κατά τη διάρκεια του γεύματος πρέπει να είναι ικανοποιητικός.

-Συνοψίζοντας, λοιπόν, θα έλεγες πως προέχει η λειτουργικότητα και μετά ακολουθεί η διακόσμηση;

-Συνοψίζοντας θα ήθελα να τονίσω ότι το σύνολο του φαγητού, ποτού & εξοπλισμού ως το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού μιας εκδήλωσης θα είναι καλό να προσεγγίζεται ολιστικά προκειμένου να μη σπαταληθούν χρήματα, χρόνος και εργασία. Ευτυχώς, Catering όπως το δικό σας που έχουν τέτοια υπηρεσία table & set up planning εκπαιδεύουν όσο μπορούν τους πελάτες τους και τους καλεσμένους τους στη σωστή τέχνη της τραπεζοκομίας (ελληνιστή). Όσον αφορά το αισθητικό θέμα, …. ο ουρανός είναι το όριο! Άπειρα concepts, συνδυασμοί υλικών & χρωμάτων μπορούν να φωτίσουν και να τονίσουν ένα τραπέζι δεξίωσης. Χαρούλα σε ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία και την συζήτηση πάνω σε αυτό το πολυδιάστατο θέμα που λατρεύουμε να μας παιδεύει και να μας …. εκπαιδεύει!

-Εμείς σε ευχαριστούμε Μαριάννα που προσπάθησες με τις συμβουλές σου να βοηθήσεις όσους οργανώνουν την εκδήλωσή τους!