Γαμήλια μενού και πώς να επιλέξετε το κατάλληλο

Στο γαμήλιο τραπέζι γίνεται το γλέντι ενός γάμου. Είναι η στιγμή που οι νεόνυμφοι υποδέχονται τους φίλους και τους συγγενείς τους για να μοιραστούν τη χαρά τους. Μετά το μυστήριο όλοι πια χαλαρώνουν, απολαμβάνουν τις γαστρονομικές επιλογές του ζευγαριού, τα ποτά προσφέρονται απλόχερα και με τη μουσική το κέφι φουντώνει.Ο παράγοντας που έχει την πρωτοκαθεδρία για την επιτυχία της γαμήλιας δεξίωσης είναι η επιλογή του μενού και ο συνδυασμός των γεύσεων που προσφέρονται. Δεν θα ήμασταν λοιπόν υπερβολικοί αν λέγαμε πως οι μελλόνυμφοι θα πρέπει να σκεφτούν καλά πριν αποφασίσουν για το τελικό μενού του γάμου τους.

Ποιοι είναι οι παράγοντες όμως που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την τελική επιλογή; Η ομάδα του Με Μόστρα Catering συζητά με το ζευγάρι και το κατευθύνει ώστε να μην «χαθεί» στις απεριόριστες επιλογές που υπάρχουν. Το βασικότερο κριτήριο είναι η εποχή του χρόνου και η ώρα τέλεσης της δεξίωσης. Θα πρέπει το μενού να περιλαμβάνει εποχιακά φαγητά και πρώτες ύλες. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν πως είναι διαφορετική η σύνθεση ενός μενού για ένα μεσημεριανό από ένα βραδινό τραπέζι.

Το ζευγάρι είναι προτιμότερο να συζητήσει με το Catering για το budget που προτίθεται να διαθέσει για το τραπέζι του γάμου του. Ακόμη κι αν ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει πολλά έξοδα υπάρχουν επιλογές, όπως ένα cocktail menu με περαστά εδέσματα ώστε να έχει ένα ποιοτικό αποτέλεσμα με χαμηλό budget.

Η σημαντικότερη απόφαση είναι η επιλογή ανάμεσα σε ένα σερβιριστό μενού (seated menu) και σε ένα μενού σε μπουφέ (buffet menu). Ένα σερβιριστό μενού προσφέρει μια άνετη εξυπηρέτηση των καλεσμένων σας. Οι καλεσμένοι σερβίρονται ταυτόχρονα και στα πλαίσια αυστηρού χρονοδιαγράμματος. Είναι ιδανικό για μια επίσημη δεξίωση καθώς τα σερβιριζόμενα πιάτα χαρακτηρίζονται από σύγχρονο και περίτεχνο food styling. Την ποικιλία που στερείται ένα σερβιριστό μενού, την προσφέρει ένα μενού σε μπουφέ. Οι καλεσμένοι σε αυτή την περίπτωση σερβίρονται σε μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα τη στιγμή που οι ίδιοι το επιθυμούν και μπορούν να επιλέξουν από μια ποικιλία γέυσεων και στην ποσότητα που το επιθυμούν. Επίσης, δίνει την δυνατότητα για live cooking ή για την ύπαρξη carving station.

Τα βασικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το μελλόνυμφο ζευγάρι είναι οι προτιμήσεις του σχετικά με το φαγητό και τις γεύσεις. Προτιμούμε ένα μενού με ψάρια και θαλασσινά; Τι είδους κρέατα θα θέλαμε να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας; Τι γαστρονομικές συνήθειες έχει το ίδιο το ζευγάρι; Στα τραπέζια που είμαστε οικοδεσπότες δεν προσφέρουμε φαγητά που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν συνηθίζουμε να τρώμε αλλά προτιμούμε τα αγαπημένα μας φαγητά. Μήπως το τραπέζι του γάμου θα γίνει σε έναν τόπο που έχει ιδιαίτερα γαστρονομικά χαρακτηριστικά; Μήπως θα πρέπει να ενταχθεί στο μενού κάποιο παραδοσιακό φαγητό του τόπου ή κάποιο παραδοσιακό φαγητό της οικογένειας;

Τέλος, όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνδυαστούν με το στυλ του γάμου. Σε ένα γάμο χαλαρό, με ηλικιακό κοινό νεαρής ηλικίας θα μπορούσε να ταιριάξει ένα street food menu. Ένας θεματικός μπουφές θα αναδείξει έναν παραθαλάσσιο γάμο με νησιώτικα στοιχεία. Σε ένα γάμο σε μια πλατεία ενός χωριού του Πηλίου δεν θα μπορούσαν να λείπουν παραδοσιακά φαγητά του τόπου. Η ομάδα του Με Μόστρα Catering είναι πάντα πρόθυμη να εξετάσει όλες τις παραμέτρους και να προτείνει το κατάλληλο μενού για το κάθε ζευγάρι ξεχωριστά.